Fruktóza může být nebezpečná

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Fruktóza je jednoduchý sacharid s vyšší sladivostí než běžný cukr, ještě nedávno hojně doporučované alternativní sladidlo. Zvláště pro diabetiky. Dnes vědci bijí na poplach. Vysoký příjem fruktózy přispívá k obezitě i poškození jater. Zvyšuje riziko postižení diabetem a kardiovaskulárními onemocněními, stojí za současnou celosvětovou epidemií obezity. Může způsobit i rozvoj karcinomu slinivky.

Kde se fruktóza vyskytuje?

Fruktóza je přirozeně obsažena v ovoci, medu apod. Odtud však žádné nebezpečí nečíhá. Zvláště pokud je ovoce a med součástí jinak vyvážené stravy. Nebezpečné je, že fruktóza nebo na fruktózu bohaté sirupy (např. kukuřičný sirup) jsou součástí nespočetné řady nápojů a potravin kolem nás.

Vysoký obsah fruktózy je v ovocných džusech a slazených nápojích, od ochucených minerálek po Coca-Colu. Vyskytuje se ale také v jogurtech, pečivu, sušenkách, tyčinkách, ale i slaných krekrech a ve většině průmyslově vyráběných potravinách.

Proč se do potravin přidává? Důvod je prostý. Kombinace výrazně nižší ceny a podstatně vyšší sladivosti, než by tomu bylo u cukru, snižuje náklady na výrobu potravin.

Fruktóza versus glukóza

Ještě před pár desítkami let nebyly známy rozdíly mezi fruktózou a glukózou, tyto látky byly považovány za rovnocenné sacharidy.

Časem se však ukázalo, že metabolismus je u obou cukrů zcela odlišný, a to přes chemickou podobnost stavby. Zatímco většina glukózy putuje do tkání, především do svalů, kde slouží jako zdroj energie, fruktóza míří do jater, kde prochází přeměnami a škodí organismu na mnoha frontách.

Proč je fruktóza nebezpečná?

Fruktóza zvyšuje syntézu tuků, které se ve zvýšené míře usazují v cévních stěnách. Stojí tak v pozadí cévních chorob i ischemické choroby srdeční. Zvyšuje také množství tzv. viscerálního tuku. 

Viscerální tuk je uložen mezi orgány. Pokud je zmnožen nad jistou hranici, zvětšuje objem břicha a obvod pasu.

Tento tuk uvolňuje hormony a ovlivňuje metabolismus, takže výsledkem je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu II. typu a u žen rakoviny prsu. Pokud tedy přijímáme fruktózu, přijímáme vlastně tuky. Zatímco glukóza se spálí a přemění na tuk jen z 5 %, fruktóza se přemění na tuk ze 40 %.

Ukládání tuků z fruktózy v játrech vede k jejich poškození. Dochází k jejich zvětšení a ztučnění a výsledkem může být i zánět jater.

Zvýšený příjem fruktózy zvyšuje obezitu i dalším mechanismem. Ovlivňuje totiž hormony leptin a grelin, které stimulují centra sytosti. Fruktóza méně než glukóza navozuje pocit sytosti, takže máme větší pocit hladu.

Nadměrný přísun fruktózy vede také ke snižování citlivosti k inzulinu a k poruchám jeho sekrece. Výsledkem tak může být i rozvoj obávané cukrovky.

Fruktóza může být nebezpečná patří do témat
  • směsi sacharozy,fruktosy a glukosy Jan Burgel 30.09.2016 19:44:41

    směsi sacharozy,fruktosy a glukosy Chtěl bych udeělat směs sacharozy 80%+10% glukosy +10 % fruktosy
    do asi17= vody.
    Kde koupím glukosu a fruktosu, a jak to smícvhám
    ( Pro včely )

  • Veronika 08.08.2013 11:55:09

    Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.

    • Re: sinra 27.02.2015 11:40:29

      Nesmysl. Kdo Vám to nakukal? V článku je docela jasně napsána hlavní metoda výroby fruktozy - z kukuřičného škrobu.

  • sacharin Hog Garr 23.07.2013 12:10:46

    Kontroloval jsem dózičku se sacharinem FAN a nenašel poukaz na to, zda je to fruktóza či glukóza. Jak to zjistím. Děkuji

    • Re: sacharin sinra 27.02.2015 11:38:33

      Snadno. Sacharin nepatří mezi cukry. tj. neobsahuje ani glukozu, ani fruktozu. (jen jako přídavná látka bude laktoza?)

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Onemocnění jater

  • 26.03.2013 20:03 Bezpečnost HK?

    Dobrý den, má přítelkyně(20) prodělala před x-lety mononukleózu(onemocnění jater), ale doktorka jí…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku